Megjelent a Hivatalos Közlönyben a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként hozott szükségállapot 8. számú katonai rendelete, amelyet csütörtökön éjfél előtt ismertetett Marcel Vela belügyminiszter.

Nem vonatkozik a kijárási tilalom a dunai, a Fekete-tengeri és a belföldi vizeken kereskedelmi célú halászatot folytatókra. A kijáráshoz szükséges az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat, amelyen az 1-es pontot kell bejelölni.
A méztermelők is szabadon közlekedhetnek az otthonuk és a méhészetük között. Szükséges a termelői igazolvány mellett az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat, amelyen az 1-es pontot kell bejelölni.
Az őstermelők is szabadon közlekedhetnek a gazdaság és a piac között. Ehhez szükséges az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és a termelői igazolvány.
Engedélyezett a közlekedés gépkocsi- és autóalkatrész vásárlás, valamint autójavítás ügyében is. Szükséges az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat, amelyen a 2-es pontot kell bejelölni.
Nyitva maradnak az élelmiszerpiacok a szükségállapot idején, ahol kizárólag az őstermelők adhatják el a terményeiket. A kijáráshoz termelői igazolás és egyéni felelősségvállalás is szükséges.
A növényvédő patikák, gazdaboltok is nyitva tartanak.
Április 14-től újabb 14 napra felfüggesztik a Románia és Spanyolország közötti repülőjáratokat. Kivételt képeznek az állami, teherszállító vagy humanitárius gépek.
Érvényben marad az országhatár teljes vagy részleges lezárása. Kivétel: megnyitják a Nagycsanád–Kiszombor, a nagylaki országúti, a Tornya–Battonya, a Gyulavarsánd–Gyula, a Nagyszalonta–Méhkerék, a Bors–Ártánd, a Székelyhíd–Létavértes, a Pete–Csengersima, Csanálos–Vállaj határátkelőhelyeket az ingázó munkavállalók és agrárvállalkozók, földművesek számára.
Ingázónak számít, aki a határ egyik vagy másik oldalán dolgozik, maximum 30 km-re lakik a legközelebbi határátkelőhelytől, és hetente legalább egyszer hazatér állandó lakhelyére. Fontos, hogy az ingázók minden esetben tünetmentesek legyenek.
Nem kell elkülönítésbe vonulniuk azoknak a műszaki szakembereknek, akik azért jönnek az országba, hogy orvosi műszereket és berendezéseket helyezzenek üzembe. Fontos, hogy ők is tünetmentesek legyenek.
Tilos a gabonafélék, cukor, olaj exportja a szükségállapot ideje alatt.
Tilos az idős- és gyermekotthonok bezárása a szükségállapot idején. A személyzetet 14 napos munkahelyi vagy más helyen való elkülönítésre kötelezik, ahova külső személy nem léphet be. A munkahelyi elkülönítést újabb 14 napos otthoni elkülönítés követi. A hozzátartozók ebben az időben hazavihetik az ezekben az otthonokban gondozott időseket vagy gyermekeket.
A légi szállítás engedélyezését átveszi a közlekedési minisztérium, akkor is, ha a repülőterek a megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak.