„Új típusú jelentéstételi kötelezettséget” vezetnek be a koronavírusos megbetegedések napi számának közlésekor – nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök a karantén törvényként ismert jogszabály hatályba lépése kapcsán a közegészségügyi igazgatóságok vezetőivel tartott videokonferencia végén.

A kormányfő újságírók előtt kifejtette: külön fogják közölni a napi új fertőzöttek, illetve az újratesztelt, és pozitívnak minősülő személyek számát. Az eddigi gyakorlat szerint a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) kora délutáni jelentésében mindig „az elmúlt 24 óra új megbetegedéseit” sorolták fel, de soha nem tettek említést arról, hogy ebből hány volt a régi eset, akiknek a második, harmadik vagy sokadik tesztje mutatott továbbra is pozitív eredményt. Márpedig vannak – például egészségügyben dolgozók –, akiken több tucatnyi tesztet végeznek el.

A napi új esetszám így folyton nőtt, kedden már ezer körül járt. Ludovic Orban azt is közölte, hogy az elkövetkezendő időszakban több miniszteri rendeletet bocsátanak ki – ideértve többek között a fentiekben vázolt helyzetjelentést is, vagyis, külön kell tájékoztatni a közvéleményt az új esetek valós számáról. Rendeletben fogják leszögezni azt is, hogy prioritást élveznek azok, akik esetében az egészségügyi kiértékelés alapján indokolt a tesztelés, azokkal szemben, akik például nyaralni készülnek, és ezért van szükségük a teszteredményre. Szintén miniszteri rendelet fogja szabályozni a járványtani vizsgálat lebonyolításának módját, és a koronavírussal fertőzött személy kontaktjaival szemben alkalmazandó intézkedéseket.

Forrás: Agerpres/Maszol