Száz új tűzoltóegységet tervez létesíteni a belügyminisztérium és a katasztrófavédelmi főfelügyelőség – jelentette be szerdán Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője.

Arafat elmondta, főleg vidéki településeken szándékoznak tűzoltóegységeket létrehozni, ennek költségeit uniós alapokból szeretnék fedezni. A fejlesztés azért sürgető, mert az elavult autópark és a nem megfelelő számú tűzoltóság miatt túl nagy a reakcióidő. Az államtitkár tájékoztatása szerint a román katasztrófavédelem rendelkezésére álló régi, kilenctonnás tűzoltóautók sebessége 30 km/óra.

A reakcióidő csökkentése érdekében tehát egyrészt az autópark felújítására, másrészt sűrűbben telepített tűzoltóegységekre van szükség – mondta Arafat. Arról is beszámolt, hogy a belügyminisztérium már megkezdte 476 új tűzoltókocsi beszerzését. Ebből kétszáz kocsi kapacitása 10 000 liter, 276 kocsi kapacitása pedig 4000 liter víz. Az első tízezer literes tűzoltókocsik már meg is érkeztek Romániába, a négyezer literesek év végére várhatók – mondta még a katasztrófavédelem vezetője.