Ez az év meghatározó lesz a megye gazdasága, illetve a gazdasági ágazatok járványhelyzet utáni felzárkóztatása szempontjából. Fontos, hogy a gazdasági szféra képviselői javaslatokkal, elképzelésekkel készüljenek a következő időszakra – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita megye gazdasági egyeztető fórumának ülésén. A csíkszeredai megyeházán tartott megbeszélés fő témája Hargita megye gazdasági stratégiája volt, továbbá a világjárvány által generált nehéz helyzet és a gazdaság újjáélesztésének perspektívái a vállalkozók projektjein és javaslatain keresztül.

– Olyan beruházásokat kell végeznünk, amelyek jótékonyan hatnak a helyi gazdaságra, ennek érdekében az első fontos lépés a pályaorientáció, a szakképzési támogatás és a felnőttképzés. A legnagyobb kihívás továbbra is az uniós források lehívása, a projektek és programok ehhez nélkülözhetetlenek, de erős parlamenti képviselettel és folyamatos párbeszéddel elérhetjük célunkat – tette hozzá Borboly Csaba hangsúlyozva: Hargita megye gazdasági stratégiája a legfontosabb a megye életében, elengedhetetlen a beruházások támogatásához és a Covid–19-járvány által érintett szegmensek újraindításához.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke úgy véli, nehéz éven vagyunk túl, amely a vállalkozói szférát is negatívan érintette, ezért is fontos a tapasztalatok megosztása.

A megbeszélésen szóba kerültek még a megye gazdasági fejlődésével, a szakmai orientációval, az alkalmazandó adórendszerekkel, valamint a szakképzéssel kapcsolatos témák, amelyek mind fontos szerepet játszanak a gazdasági stratégia kialakításában. A vállalkozókat arra kérték, hogy nyújtsák be javaslataikat, osszák meg ötleteiket a gazdaságfejlesztési stratégia mentén. A gazdasági stratégia célja a gazdasági versenyképesség, az életminőség és a lakosság életszínvonalának növelése.