Jelentősebb forgalmi változásokra nem, de rövid ideig tartó korlátozásra néhol lehet számítani csütörtöktől Székelyudvarhelyen: kezdődik az útfestés a város lakótelepein.

Közbeszerzési eljáráson hirdette meg az útfestési munkát Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala: a licitet egy giurgiu-i szakcég nyerte, ők tették a legolcsóbb ajánlatot. A tényleges munkálat elkezdése előtt a városvezetés két szakembert kért fel konzultációra, a két sofőroktatóval (egyikük közlekedési szakértőként is dolgozik) a polgármesteri hivatal munkatársa járta végig a várost, megbizonyosodva arról, hogy mindenhová a megfelelő burkolati jelek kerüljenek – közölte a Székelyhon kérésére Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. A szakcég ütemterv szerint dolgozik, először a gyalogátkelőket festették újra. Itt fontos tudni, hogy a kétkomponensű festékkel megfestett átjárók (a városközpontban található piros alapon fehér csíkos átjárók, amelyeket speciális csúszásgátló anyaggal festettek fel) kivételt képeznek, azok garanciában lévő festések, csupán a jótállási időszak lejárta után lehet újrafesteni őket.

Az átkelők után a felezővonalakat festik, csütörtöktől pedig elkezdődik a munka a lakónegyedekben is. Eddig javarészt éjjel dolgozott a kivitelező, hogy a lehető legkevésbé zavarják a forgalmat. A lakónegyedekben az éjjeli festés nem tud működni, mert egyrészt a festőgép hangos, másrészt pedig a parkoló autók miatt nem lehet haladni – magyarázta a sajtóreferens. A lakónegyedekben tehát napközben zajlik majd a munka, ezért a következő időszakban az érintett városrészeken kisebb forgalomkorlátozásra lehet számítani, ez legtöbb esetben félsávos útlezárást jelent majd. „Kérjük a gépkocsivezetőket, hogy a festés tartóssága érdekében igyekezzenek kikerülni a friss festéseket” – hívta fel a figyelmet a polgármesteri hivatal illetékese.

A Bethlen-negyedben a Győzelem utca és a Kisköved utca találkozásánál lévő kereszteződés forgalmának optimalizálására készült egy terv, avatott be Zörgő Noémi, a helyi közlekedésrendészet készített egy javaslatot, a végleges megoldásról tájékoztatást ígért a városvezetés. Egyébként a Kossuth Lajos utca és a Városháza tér találkozásánál lévő útkereszteződésből szintén az útfestés miatt szállították el a műanyagelemeket, de nem mellékes az sem, hogy esztétikai szempontból is rendezni kívánják ezt a részt.

A forgalmi rend változatlan marad, hiszen az elmúlt időszak is igazolta, hogy így sokkal gördülékenyebb a központ forgalma. Az új megoldáshoz folyamatban van a forgalomelterelő elemek beszerzése – közölte a sajtószóvivő. Mint ismeretes, 2019 februárjában rendezték át az említett útkereszteződés forgalmát: e szerint a Kossuth utcából a Patkó irányába haladó autóknak elsőbbséget kell nyújtaniuk a Küküllő szálloda felől érkező járműveknek, akiknek újra két sávon zajlik a közlekedés. A változtatásnak eleinte sok kritikusa akadt. (Forrás: Székelyhon)