Habár a szájmaszk viselése kötelező a vészhelyzet idején Romániában, a vidéki településeken, illetve a városokban is számos kisebb boltba sokan lépnek be maszk nélkül, a büntetést is megkockáztatva ezáltal. Hargita megyében egy nap leforgása alatt szinte háromszor több pénzbírságot róttak ki az egészségügyi intézkedések megszegése miatt, mint Maros megyében. Maros és Hargita megyében a következő hetekben a belügyminisztérium alá tartozó rendőrség, csendőrség, vészhelyzeti felügyelőség, illetve az egészségügyi igazgatóság, állat-egészségügyi igazgatóság, területi munkaügyi felügyelőség, illetve a fogyasztóvédelmi hatóság képviselői is ellenőrizni fogják a Covid-19 koronavírus terjedésének megfékezéséért hozott egészségügyi normák betartását, köztük a szájmaszkok viselését. Andreea Pop, a Maros megyei rendőrség sajtószóvivője kérdésünkre kifejtette, a szájmaszkviselés szabályaira vonatkozó büntetés összegét minden esetben az ellenőrzést végző rendőr szabja meg a helyzet súlyosságától függően.

A hatályban lévő jogszabály értelmében 500 és 2500 lej között mozoghat a pénzbírság értéke. A közszállítási járműveken végzett ellenőrzések során a helyi rendőrök összesen hét személyt büntettek meg a szájmaszkok viselésének elmulasztásáért vagy helytelen használatáért egy nap leforgása alatt – derül ki az összesítésből. A szombati ellenőrző-akcióban több mint 240 rendőr, csendőr, helyi rendőr, fogyasztóvédő ellenőr vett részt, és aznap már háromszáz kereskedelmi egységet fésültek át Maros megyében, és csak egy helyen állapítottak meg törvénysértést a működtető részéről, aki nem tartotta be a vírus terjedésének megfékezéséért hozott intézkedéseket. Annál több egyéni szabálysértő bírságot róttak ki: összesen száz esetben büntettek szombaton 61 ezer lej értékben, de ebből csak 31 bírság – 11 ezer lej értékben – vonatkozott a vészhelyzet állapotát rögzítő 2020/55-ös törvény és az egészségügyi intézkedések, köztük a szájmaszk-viselés betartásának megszegésére – derül ki a Maros megyei rendőrség mérlegéből.

Szinte kilencven büntetés egy nap alatt

Hargita megyében is összehangolt és intenzívebb ellenőrzésekre lehet számítani a hétvége óta. A hatóságok így szeretnék tudatosítani az emberekben a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás, illetve az egészségügyi intézkedések fontosságát a vírus terjedésének leküzdésében – tájékoztatott a Hargita megyei rendőrség sajtószóvivője, Gheorghe Filip. A vasárnapi ellenőrzések keretében 140 kereskedelmi egységet ellenőriztek a megyében, amelyek közül kettő esetében róttak ki bírságot, amiért nem tartották be a vírusterjedés csökkentését célzó intézkedéseket. Összesen 91 szabálysértésért járó bírságot jegyeztek vasárnap Hargita megye területén, 72 ezer lej értékben. Ebből hármat a kereskedelmi egységeknek róttak ki, a többit magánszszemélyek kapták, akik nem tartották be a jogszabályban szereplő egészségügyi előírásokat – derül ki a Hargita megyei rendőrség adataiból. Gheorghe Filip hangsúlyozta, a legtöbb esetben csak szóbeli figyelmeztetést kaptak az előírásokat be nem tartó személyek és a kereskedelmi egységek működtetői is, ugyanis nem a büntetés a cél, hanem a megelőzés.