Egyre több fronton tájékoztatják a lakosságot az energiaszolgáltató váltásának lehetőségéről, miután tavaly júniusban a földgáz, idén január 1-től pedig a villamos energia árának liberalizációja ért révbe.

Eddig mintegy 6 millióan írtak alá új szerződést annak érdekében, hogy ne kockáztassák az akár 25 százalékkal is magasabb számlákat. Mától egy ingyenesen hívható zöld számon is tájékozódhatnak a fogyasztók arról, mit kell tenniük az energiapiac liberalizálása után. Ugyanakkor közvitára bocsátották azt a tervezetet is, amelynek értelmében március 31-ig meghosszabbítják az új szerződések aláírásának a határidejét. Az energiaügyi miniszter emellett azt is javasolja, hogy amennyiben az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság nem tudja ezt megoldani, a kormány sürgősségi rendelettel rendezze a kérdést.

Virgil Popescu tárcavezető azt javasolja, hogy amennyiben egy fogyasztó nem köt új szerződést, automatikusan kerüljön át egy olyan szolgáltatóhoz, amelyik kedvezőbb árat kínál, ne pedig az univerzális rendszerbe, amelyik a legdrágább a piacon fellelhetők közül. Mindaddig a 0374-554-265 telefonszámon hétfőtől péntekig reggel nyolc és délután 6 óra között kérhetnek információkat. A hatóság honlapján, az anre.ro portálon ugyanakkor van egy ár-összehasonlító is, amelyen a fogyasztó láthatja a szolgáltatók ajánlatai közötti árbeli különbségeket.