Tizennégy munkaszüneti nap lesz 2017-ben, ami kettővel több, mint amennyi tavaly volt, miután idéntől szabadnap jár január 24-én, Moldva Havasalfölddel történt egyesülésének napján, mint ahogy a június elsejei nemzetközi gyermeknapon sem kell ezentúl dolgozni. 

Az első két munkaszüneti napon már túl is vagyunk – január elsejéről és másodikáról van szó, az egyik ráadásul vasárnapra esett, mint a tavaly több munkaszüneti nap is.

Legközelebb január 24-én hagyhatjuk abba egy nap erejéig a munkát, ez egy keddi nap lesz. Ekkortól húsvétig kell várni a következő hivatalos szabadnapra, a két húsvét pedig idén három év után egybeesik: az ortodoxok és a nyugati kereszténység hívei egyaránt április 16-án ünneplik Krisztus feltámadását. Mint minden évben, húsvét hétfőjén, tehát április 17-én nem kell dolgoznunk. Alig két héttel később, május elsején, hétfőn is hivatalos munkaszüneti nap lesz, június elseje pedig csütörtökre fog esni. Az eddigi gyakorlatból kiindulva pedig minden valószínűség szerint szabadnappá fogják nyilvánítani a pénteket is, miután június 4-én, vagyis vasárnap lesz valamennyi felekezet pünkösdje, és még június 5-e, hétfő is munkaszüneti nap lesz.

Nagyboldogasszony ünnepe, avagy augusztus 15-e idén egy keddi napra esik, november 30., Szent András napja pedig csütörtökre. Itt viszont biztosra vehető a hosszú hétvége, hiszen másnap a román nemzeti ünnep lesz. Karácsony napja, vagyis december 25-e hétfőre esik, és másnap, 26-án is hivatalos munkaszüneti nap lesz.

A munkatörvénykönyv vonatkozó cikkelye szerint ugyanakkor két szabadnap jár minden ünnepre azon felekezetek tagjainak, akiknek fő ünnepei nem esnek egybe a kereszténység ünnepnapjaival. A jogszabály értelmében nem lehet munkaszüneti napot adni azokon a munkahelyeken, ahol a tevékenység természetéből adódóan nem állhat le a munka. Ezen egységek, illetve az egészségügy alkalmazottainak az elkövetkező harminc nap leforgása alatt kell egy szabadnapot biztosítani. Akik esetében pedig alapos oka van annak, hogy nem kaphatnak szabadnapot, külön ki kell fizetni azt a napot.

 

2017.01.03.