A ciprusi Páfosz és a dániai Aarhus lesz 2017-ben Európa kulturális fővárosa: egyik a hagyomány szerint Afrodité szülővárosa, a másik pedig középkori viking település. A történelmi múlt mellett közös bennük az is, hogy mindkettő kikötőváros.
Most először lett ciprusi város Európa kulturális fővárosa, a projektet azonban beárnyékolta a görögországi gazdasági válság: a szponzorok egy része visszamondta a támogatást, így a tervezett költségvetés egyharmadából kellett gazdálkodniuk. A fennmaradt 8.5 millió euró a legkisebb költségvetés az európai kulturális fővárosok történetében.

paphosPáfoszi tájak

Aarhus Dánia második legnagyobb városa, több mint 300 ezer lakossal. A Kattegat szoros partján fekvő kikötő köré épült, a 8. században már erődített viking település volt itt. 1441-ben kapta meg a vásárvárosi jogot. Ma Észak-Európa egyik legnagyobb ipari kikötője és egyben a legfiatalabb átlagéletkorú lakossággal rendelkező dán város, több mint 48 ezer 18 év alatti lakja.

AarhusAarhus ikonikus, modern építészeti csodái

Az Aarhust és a környező városokat felöleő kulturális főváros projekt jelszava a progresszív gondolkodást, nyitottságot, újítást, fejlesztést sugárzó „RETHINK”.

 

2017.01.04.