Délkelet-Romániában újabb narancssárga, illetve sárga figyelmeztetést adtak ki hóviharok, illetve havazás miatt kedden.

Miközben az idei tél leghidegebb éjszakája volt az országban keddre virradóra, a téli ítéletidő által az elmúlt napokban leginkább sújtott délkelet-romániai megyéknek újabb nehézségekkel kell szembenézniük. A meteorológiai intézet kedden este tíz órától másodfokú, narancssárga riasztást adott ki hóvihar miatt Konstanca, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău és Vrancea megyére, míg kilenc megyében – Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu és Teleorman megyében, valamint Bukarestben – sárga riasztás van érvényben a havazás miatt. A meteorológiai szolgálat szerint a keddre virradó éjszaka volt a legfagyosabb az idén: a leghidegebb a Kovászna megyei Bodzafordulón volt, ahol mínusz 32 fok volt a hőmérséklet. Fogarason mínusz 30, Csíkszeredában mínusz 29, Brassóban és Nagyszebenben pedig mínusz 25 fokot mértek. A kemény tél által leginkább sújtott megyékben továbbra is gondok voltak a vasúti közlekedéssel.

 

A Román Vasúttársaság (CFR) kedden is 44 járatot törölt, számos vonalon pedig jelentős késéseket halmoztak fel a szerelvények. A közutakon is fennakadások voltak: Konstanca, Iași, Botoșani, Galac, Bákó és Neamț megyében összesen 23 megyei és 11 községi út volt lezárva a forgalom elől a hótorlaszok miatt. Bukarestben úgy döntöttek: nem csupán a hét első két napján, hanem egész héten tanítási szünet lesz a téli ítéletidő miatt. Hasonló döntés született Buzău és Konstanca megyében is. Tulcea megyében péntekig nem lesz tanítás, míg Brassó és Prahova megyében tervek szerint csütörtökön kezdődik újra a tanítás. Az időjárás a hajózásra is kihat: jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román–bolgár határszakaszán.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hajózási tilalom a Duna romániai szakaszának szinte teljes egészére vonatkozik a Vaskapu II vízi erőműtől Brăila városig.

havazas

 

2017.01.11.