Hírek

rafai emil

Ma este 20 órától új adással jelentkezik a Magunk közt szólva, a Keresztúri Televízió portréműsora. Kiss László műsorvezető vendége Rafai Emil Székelykeresztúr polgármestere, ki városunk 2017-es költségvetéséről beszél. 20 óra 30 perctől a pénteki Keresztúri Magazin ismétlését láthatják nézőink.

2017.03.27.

A sepsiszentgyörgyi Diószegi László pékmester barna krumplis kenyere nyerte el a 2017-es év kenyere díjat az idén Nagyszebenben megrendezett GastroPan nemzetközi szakkiállításon, az ipari technológiával készülő kenyerek kategóriájában. A legjobb kézműves kenyér kategóriában a csíkszentmártoni Bocskor István Napkenyerét kiáltották ki győztesnek Közép- és Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari, cukrászati és vendéglátó-ipari kiállítása keretében. Diószegi László bevallása szerint nem készült külön a versenyre, leemelt egy kenyeret a polcról, és benevezett vele a megmérettetésre. „Pékségünk már egy éve süti ezt a kenyeret, amely megtalálható az üzleteinkben, de nem reklámoztuk nagyon. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert erre a versenyre nem is kellett külön készülnöm. Reggel, amikor elindultam Sepsiszentgyörgyről, levettem egy kenyeret a polcról, és azt tettem a zsűri elé. Az a barna krumplis kenyér volt, amelyből ezer-ezerkétszáz darabot adunk el naponta" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a pékmester, aki 2009 és 2011 után a harmadik alkalommal nyerte el az év kenyere díjat. Diószegi azt is elmondta, cége a kenyértésztából készült művészi alkotások kategóriában is első díjat nyert, sorozatban immáron ötödik alkalommal. Farkas Ferenc alkotásának témája a szüret és az őszi betakarítás volt. A kézműves kenyerek közül a csíkszentmártoni Bocskor István Napkenyerét ítélte a legjobbnak a zsűri. Ebben a kategóriában olyan, gépi feldolgozás nélkül készült kenyerek indulhattak, amelyekből 100 kg-nál kevesebbet állítanak elő naponta - írják közleményükben a GastroPan szervezői.

2017.03.27.

Április 15-éig osztja ki a szaktárca a megyei egészségügyi igazgatóságoknak a hatkomponensű oltások első adagját - nyilatkozta egy szombati konferencián az egészségügyi minisztérium egyik igazgatója. Amalia Şerban hozzátette, összesen 630 000 adagot rendelt a szaktárca a hexavalens oltóanyagból, amely védettséget biztosít a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a B típusú hepatitisz, a gyermekbénulás és a B típusú Haemophilus influenzae ellen. Ebből a mennyiségből 125 000 adagot osztanak ki április közepéig. Az igazgató hozzátette, négykomponensű vakcina még van a családorvosoki rendelőkben, ezekből csak azután osztanak még szét, amikor kifogynak a készletek. Ebből a típusú oltóanyagból 70 000 adag van még raktáron - mondta. A kanyarójárvány kapcsán a szakember kifejtette, sok szülő továbbra sem oltatja be a gyerekét, noha ebből a vakcinából nincs hiány. „A legfrissebb adatok szerint 3 900 gyermek fertőződött meg, egy részüknél komoly szövődmények léptek fel, és 17-en belehaltak a betegségbe. Az egészségügyi minisztérium ezúttal is felhívja a szülők figyelmét az oltás beadatásának fontosságára" - mondta Şerban, aki szerint az ország nyugati megyéiben a legalacsonyabb a beoltottsági szint. A téma kapcsán a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke, Florian Buicu hangsúlyozta, az egészségügyi minisztérium továbbította a kormánynak az új oltástörvény tervezetét, amely a következő hetekben várhatóan a parlament elé kerül.

2017.03.27.

508 hektárt fog újraerdősíteni a Hargita megyei Erdészeti Hivatal. Cătălin Mutică igazgató elmondta, hogy tavalyhoz képest idén 81 hektárral többet tudnak erdősíteni. Hozzátette, a csíkszeredai, homoródi, maroshévízi, borszéki és gyergyótölgyesi erdészetek együttműködést írtak alá az iskolákkal annak érdekében, hogy a diákokkal együtt ültessenek fát.

2017.03.24.