Hírek


Kilövési engedélyt adtak ki a Szilágy és néhány más megye területén lévő összes vaddisznóra, amelyek az afrikai sertéspestis által sújtott gócpontok közeli vadászterületeken élnek. A Szilágy megyei betegségmegelőzési bizottság döntésének végrehajtásával a megye területén lévő hivatalos engedéllyel rendelkező vadászokat bízták meg. A prefektúra keretében működő bizottság közleménye szerint kárpótlást kapnak, azok a vadászegyesületek amelyek ügykezelésében lévő területén lövik ki a vaddisznókat. A hatóság közleménye szerint az érintett erdőrészeken fákat is kivágnak. Szilágy megyében ez idáig sem magángazdaságokban sem sertésfarmokon nem találtak fertőzött állatot. Tánczos Barna szenátor úgy véli, hogy a megelőzéssel már elkéstek, a betegség továbbterjedését lehet megfékezni.

2018.08.17

Szakemberek szerint még legalább két évig folytatódik az a trend, hogy átlagosan évi 10 százalékkal drágulnak a romániai termőföldek. Temes és Arad megye a legnépszerűbb, előbbi pedig a legdrágábbak között.A helyi farmerek és külföldi spekulánsok a tavalyinál 9 százalékkal több termőföldet vásároltak az idei év első felében Romániában, a mezőgazdasági hitelezők pedig arra számítanak, hogy legalább 2020-ig fennmarad az évi 10 százalék körüli áremelkedés a földpiacon – derült ki a Capital.ro gazdasági portál csütörtökön közölt elemzéséből. Az országban tavaly 100 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület cserélt gazdát 4380 eurós hektáronkénti átlagáron.

2018.08.17

A Gyergyószentmiklóst Balánbányával összekötő, Kovácspéteren áthaladó megyei út felújítását tervezik. Hargita megye elöljárói Európai Uniós finanszírozással szeretnék leaszfaltozni az állapota miatt jelenleg forgalom elől lezárt 125A jelű utat. A Hargita megyei önkormányzat, Barti Tihamér alelnök javaslatára pénzt különített el tervek készítésére. A Gyergyószentmiklóshoz közeli, 2,6 kilométeres szakasz, 8 millió lejes beruházással Kovácspéter utolsó házáig biztosít majd aszfaltszőnyeget. A költségek nagyobb részét a vízmosások kijavítása, a betonsáncok és átereszek kialakítása, a patak támfalának betonozása és három híd építése teszi ki. Jelenleg Hargita megyének nincs erre pénze, közölte Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke, de a kivitelezési szerződés megkötése után uniós finanszírozásban részesülhet a beruházás. Ha őszre elkészülnek a tervek, még idén kiírják a közbeszerzést, így jövő őszre már be is fejeződnének a tavasszal elkezdődő munkálatok. Az utat viszont már idén ősszel kikövezik, ezzel teszik járhatóvá, és így télen már a hókotrók is megjelenhetnek ezen a szakaszon.

2018.08.17

Elhunyt 76 évesen a soul királynője, Aretha Franklin. A művész halálát súlyos hasnyálmirigyrák okozta. A családja által az AP amerikai hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint Franklin helyi idő szerint csütörtökön délelőtt 9.50-kor hunyt el detroiti otthonában.

2018.08.17

Alkategóriák