Hírek

 

„Először részesülnek Romániában diákalapú, úgynevezett fejkvótás állami támogatásban októbertől azon történelmi magyar egyházaink lelkészképzői, amelyek nem állami rendszerben szervezik az oktatást, ugyanis az RMDSZ által kidolgozott erre vonatkozó törvény megjelent a Hivatalos Közlönyben” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a szövetség oktatásügyi szakembere. „Erős protestáns, református, evangélikus, unitárius gyülekezetek nélkül az erdélyi magyarság megmaradásának esélye jelentősen kisebb volna” – véli Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.„A törvény a következő egyetemi év kezdetétől érvényes, ez a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy október 1-jétől már alkalmazni kell. A következő lépéseket a tanügyminisztériumnak kell megtennie annak érdekében, hogy végezze el a szükséges felméréseket, és különítsen el pénzkeretet ezen lelkészképzők finanszírozására, amelyet egy miniszteri rendeletben szabályozhat” – magyarázta Szabó Ödön. Kiemelte, hogy a Hivatalos Közlönyben megjelent az RMDSZ egy másik fontos módosító-javaslata is, amely előírja ezentúl, hogy amennyiben egy településen különböző okokból adódóan nincs elfogadott iskolahálózat, a tanügyminisztérium rendelettel előírhatja ezt.

2017.07.27

 

600 millió eurós költségvetésű projekt keretében tervezik felújítani és bővíteni a készenléti felügyelőség gépjármű- és eszközállományát - jelentette be szerdán Mihai Tudose miniszterelnök.  A kormányfő szerint a Raed Arafat belügyi államtitkárral, illetve Carmen Dan belügyminiszterrel folytatott egyeztetést követően állapodtak meg a projekt részleteiben, amelyet "a következő két-három évben" fognak kivitelezni.  Tudose azt mondta, a 600 millió euró nagy része európai uniós alapokból származik majd, Romániának "kis összeggel" kell majd hozzájárulnia a beszerzésekhez.  Raed Arafat a téma kapcsán hangsúlyozta, a 600 millió euróból többek között lecserélik a tűzoltóautók 41 százalékát (azokat, amelyek több mint 30 éve használatban vannak), létrás tűzoltóautóval látnak el minden, 20 ezer lakosnál nagyobb várost, amelyben vannak 8-10 emeletes tömbházak, illetve 250 új mentőautót is vásárolnak. Emellett tervezik egy nagy és négy közepes méretű tűzoltóhajó beszerzését, továbbá nehéz terepen is bevethető kereső helikopterek és egyéb felszerelések vásárlása is szerepel a tervek között.

2017.07.27


Az év első felében Romániában 79.251 új céget létesítettek, ami 31,23 százalékkal több a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva – derül ki a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának közleményéből. Eszerint – az Országos Cégbíróság adatai alapján – csak júniusban, amikor beindult a Start-Up Nation elnevezésű kormányprogram, 15.877 céget létesítettek országszerte – írja az Agerpres. A legtöbb újonnan létesített cég korlátolt felelősségű társaság. A legtöbb új gazdasági társaságot Bukarestben létesítették, majd Kolozs megye , Temes megye és Bihar megye következik a sorban. A legtöbb új alapítású cég a kis- vagy nagykereskedelmi tevékenységet választotta profiljául, mezőgazdasággal, erdészettel és halászattal is sokan foglalkoznak. "A Start-Up Nation program elindításával az volt az egyik fő cél, hogy növeljük az újonnan létesített cégek számát. A júniusi adatok eddig példátlan növekedést mutatnak, és megerősítik, hogy nő a vállalkozókedv Romániában. Újabb hasonló programokra lenne szüksége az országnak a vállalkozói szféra bővítése érdekében" – idézi a közlemény a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnökét, Florin Jianut, aki az üzleti szféráért felelős minisztérium vezetője is volt.

2017.07.27


Noha a diákok még javában élvezik a vakációt, alig másfél hónap múlva ismét becsengetnek a tanintézetekben. Szeptember 11-én, hétfőn kezdődik a 2017–2018-as tanév, amely 167 tanítási napot, azaz 35 hetet foglal magában. Az első félév szeptember 11-től február 2-áig, a második február 12-től június 15-éig tart – derül ki az oktatási minisztérium közleményéből.  Az óvodások és kisiskolások október 28-a és november 5-e között is vakációzhatnak egy rövidet, a többiek csak december 23-a és 2018. január 14-e között. A félévek közötti szünidő február 3–11. között lesz, a tavaszi vakáció március 31-e és április 10-e közé esik, a nyári vakáció június 16-ától 2018. szeptember 9-éig tart. A középiskolák végzős osztályai számára május 25-én zárul a tanév, a nyolcadikosok június 8-tól mehetnek vakációra. Mivel a következő tanévben sincs az Iskola másként elnevezésű programsorozatnak leszögezett időpontja, a tanintézetek szabadon szervezhetik meg az alternatív oktatási hetet. A minisztérium által megszabott feltétel az, hogy az iskolák által kiválasztott hét október 2-a és 2018. május 31-e közé essen, illetve a dolgozatírásokra szánt félév végi hetekben sem szabad Iskola másként programokat szervezni. Az új, 5–8. osztályosoknak szóló kerettanterv egyik újdonsága a kritikus gondolkozás és gyermekjogvédelem nevű tantárgy bevezetése lesz. A jogi alapismeretek oktatása azokra a helyzetekre épül, amelyekkel naponta találkoznak a gyerekek. A tantárgyat az ősztől cikluskezdő ötödik osztályokban tanítják, akik majd tanévenként haladva hatodik osztályban interkulturális nevelés, hetedikben demokratikus nevelés, nyolcadikban pedig gazdasági nevelés tantárgyakat is tanulnak. A következő tanévben még a hat, hét és nyolcadik osztályosokat a jelenlegi tanterv szerint oktatják. További újdonság, hogy kötelezővé teszik a heti egy informatikaórát, illetve mint arról korábban már beszámoltunk, a román nyelv és irodalom tantárgyat ezentúl speciális tanterv szerint tanítják a kisebbségi oktatásban.

2017.07.27