Hírek

Nagyon rossz állapotban lévő régi székely házakat és gazdasági épületet sikerült felújítania Csehétfalván az unitárius egyháznak, több támogató és együttműködő fél közreműködése révén, köztük Hargita Megye Tanácsának egyházi programjából nyújtott célirányos támogatással is. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyszínen élőben jelentkezett be a közösségi oldalon, ahol Lőrinczi Lajos lelkésszel együtt mutatták be a felújított épületet, amely nappali foglalkoztató központ szerepet kap. A lelkész ugyanakkor beszámolt a Hagyományos Székely Jövő programjukról is, amelynek értékmentő szerepe felértékelődik a többségében unitáriusok által lakott településen, ahol nagy az elvándorlás. Borboly Csaba megyeelnök ennek kapcsán is kiemelte, hogy fontos a történelmi egyházaink támogatása, amikor sok településen ez az egyedüli intézmény, amely hatékonyan képes a közösségek gondjaival foglalkozni.

2017.02.27.

Új adót vetne ki a Grindeanu-kormány annak érdekében, hogy minél kevesebb környezetszennyező autó közlekedjen a romániai utakon – jelentette be Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter. „Az állam más intézményeivel egyetemben egy korszerű rendszeren gondolkodunk, hogy ne a polgárra rójunk ki pluszadót, de biztosítsuk, hogy egyre kevesebb szennyező autó lesz útjainkon" – fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette: várhatóan már ezen héten előrukkolnak az új, „európai" tervekkel, amelyeket úgy dolgoztak ki, „hogy az emberek is elégedettek legyenek, és a környezetvédelmi célkitűzéseket is be lehessen tartani”. Nem ért különben senkit sem meglepetésként Daniel Constantin bejelentése, hiszen ő maga már januárban jelezte, hogy új konstrukción gondolkodnak, miután az úgynevezett Dragnea-törvény további 101 illeték mellett a környezetvédelmi bélyegilletéket is eltörölte. Amúgy is elkerülhetetlen volt a lépés, hiszen azt az európai bíróság elmeszelte, így mindenképp hatályon kívül kellett volna helyezni. A friss statisztikák szerint az elmúlt két hétben behozott használt személygépkocsik 70 százaléka 10-17 éves volt. 2016-ban a Romániában beíratott autók átlagéletkora még 11 év volt, a díj eltörlése óta azonban ez 13 évre emelkedett. Ugyanakkor a romániai autógyártók képviselői az elmúlt időszakban arra panaszkodtak, hogy a regadó eltörlése nyomán 30 százalékkal visszaeshet az ország autógyártása, ami 15 ezer munkahely elvesztését eredményezné.

2017.02.27.

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel módosított két jogszabályt azzal a céllal, hogy könnyebbé tegye a mezőgazdasági termelők számára, hogy Európai Uniós alapokból közvetlen kifizetésekhez jussanak. "A jogszabály könnyítéseket vezet be, hogy milyen körülmények között lehet Európai Uniós alapokból közvetlen kifizetésekhez jutni, különös tekintettel arra, hogy közeledik a pályázatok leadási időszaka: 2017 március 1. - május 15. , és tisztáz bizonyos előírásokat a pályázási feltételeket illetően"- írja kormány által kiadott közleményben. Vátozás az is, hogy a pályázhatnak azok a társulások is, amelyek nem rendelkeznek birtoklevéllel, viszont van ezzel egyenértékű dokumentumuk a terület tulajdonjogát illetően – írja az Agerpres.

2017.02.24.

Klaus Johannis államfő jelenlétében letette csütörtökön a hivatali esküt a Sorin Grindeanu vezette kormány új igazságügyi, gazdasági, üzleti környezetért felelős és európai alapokért felelős minisztere. Tudorel Toader az igazságügyi, Mihai Tudose a gazdasági, Alexandru Petrescu az üzleti környezetért felelős, Rovana Plumb pedig az európai alapokért felelős minisztérium vezetését látja el. A Cotroceni-palotában tartott beiktatási ceremónián jelen volt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök, Sorin Grindeanu kormányfő, a kabinet tagjai és több elnöki tanácsadó – írja az Agerpres.

2017.02.24.