Hírek


Döntő házként elfogadta a képviselőház azt a tervezetet, melynek értelmében elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott munkahelyet. Aki elvesztette a szociális segélyhez való jogát, az az erre vonatkozó határozat megszületésétől számított 12 hónap múlva kérvényezheti ismét a támogatást. Az elfogadott javaslat azt is előírja, hogy a segély összegének megfelelő munkát kell végeznie a helyi közösség érdekében, a polgármester felkérésére annak, aki felnőtt, munkaképes és részesül a támogatásban. Amennyiben az illető maradandóan vagy ideiglenesen munkaképtelen állapotban van, a kiosztott munkát a segélyben részesülő család más, munkaképes tagjainak kell elvégezniük.

2018.06.21


Kilenc százalékra csökken a víz- és csatornadíjak áfája - az erről szóló törvénytervezetet döntő házként fogadta el a képviselőház. A tervezetet az RMDSZ nyújtotta be. A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről. A jogszabályt az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy hatályba léphessen.

2018.06.21


Kötelezővé válik a bankkártyás fizetési mód elfogadása az üzletekben - ezt írja elő a 2002/193-as kormányrendeletet módosító törvény, amelyet szerdán fogadott el döntő házként a képviselőház. A jogszabály szerint az évi 50 ezer eurónak megfelelő lejnél nagyobb forgalmú kis- és nagykereskedelmi vállalatoknak kötelessége elfogadni a bankkártyás és hitelkártyás fizetéseket is POS terminállal és/vagy más megoldás révén. A tervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott a jogszabályról, így az államfőnek kell még kihirdetnie, hogy hatályba lépnek.

2018.06.21

Nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a foglalkoztatás felpörgetésére a román kormány, amely havi ötszáz eurós támogatást készül nyújtani a munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmazó munkáltatóknak.  „Változtatunk a minisztérium eddigi szemléletén, és nem fogjuk támogatni többé azokat, akik képesek lennének dolgozni, de nem akarnak” – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter bemutatott egy kormányrendelet-tervezetet, amellyel az üzleti szféra ama képviselőit kívánja támogatásban részesíteni, akik részt kívánnak venni a közeljövőben a foglalkoztatásban.

2018.06.21

Alkategóriák