Hírek

Nemrégiben Klaus Iohannis államfő kihirdette a Sport- és Testnevelés törvény sürgősségi módosítását, a múlt héten már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben. A legfontosabb változás a városi sportklubokat érinti, ugyanis az új rendelkezés szerint eltörölték azt a cikkelyt, amelyik felső határt szabott az önkormányzati költségvetésből sportra fordítható támogatásnak. A korábbi rendelkezés a helyi közpénzek legfentebb 5%-t engedte sportra fordítani, az új rendelkezés viszont eltörölte a felső határt, így – elméletileg – korlátlan lehet a sportegyesületek, rendezvények, sportbázisok finanszírozása. Ugyanakkor szabályozták a sportolók alkalmazását, ezentúl a munkaszerződések helyett sporttevékenységi szerződést köthet a város a sportolókkal – függetlenül, hogy hazai vagy külföldi sportolóról van szó. Ugyanakkor az ilyen formán szerzett jövedelem adózását is pontosan leszabályozták.

2018.04.26

Döntő kamaraként elfogadta szerdán a képviselőház plénuma azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében lakóhelyükön vagy hétvégenként tölthetik le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek. Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítéltek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét leülték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek - vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés - miatt elítéltekre nem érvényes a rendelkezés, és a visszaesők esetében sem alkalmazhatók ezen alternatívák.

2018.04.26

Az oktatási minisztérium által kiutalt pénzösszeg nem volt elegendő arra, hogy a Hargita megyei tanügyi alkalmazottak márciusi bérét kifizessék. A prefektus és a megyei tanfelügyelőség a helyzet megoldását sürgeti. Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus kedden azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy kérte a tanügyminisztériumot, orvosolja a problémát, hiszen a márciusi bérekre 2,9 millió lejjel kevesebbet utaltak ki, mint amennyire szükség lett volna.

2018.04.25

Sürgősségi kormányrendelettel szabályozza a kormány azt, hogy a súlyos betegségben szenvedő pácienseknek korlátlan hozzáférésük legyen a kezelésekhez – jelentette be Nelu Barbu kormányszóvivő. Az egészségügyi miniszter javaslatára az említett jogszabály által biztosítják, a rákos, ritka betegségekben, hepatitisz C, szív- érrendszeri betegségekben és szklerózis multiplexben szenvedők számára, hogy korlátlanul hozzáférhessenek az összes gyógyszerhez, amely gyógyulásukat szolgálja, és nem csak egyetlen orvossághoz, ahogy azt az eddigi szabályozás előírta – nyilatkozta Nelu Barbu.

2018.04.25

Alkategóriák