Hírek

Újra meg kellett hirdetni a közbeszerzést, Keresztúr és Románandrásfalva segítségére is várnak
Ismételten meghirdette Hargita Megye Tanácsa a közbeszerzést az  elektronikus közbeszerzési honlapon (SEAP) azon védelem megtervezésére és megépítésére, amelyek a Kissolymost Székelykeresztúrral összekötő 134A jelzésű megyei út felújításánál szükségesek, a nagy nyomású gázvezetékek védelmére több helyen is.

A közbeszerzés kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: már második alkalommal hirdetik meg emelt árral, elküldték az összes cégnek, akik rendelkeznek a munkálatokhoz szükséges engedéllyel. Hozzétette kéri Keresztúr és Románandrásfalva polgármesterének is a segítségét, hogy legyen ajánlattevő, mert tavasszal, ahogy felmelegedik az időjárás, kiadják a parancsot az aszfaltréteg elkészítésére, előtte azonban meg kell legyen az említett védőcsövek megvásárlása, amelyek szükségesek a nagy nyomású gázvezetékek védelmére.

A kissolymosi eltérőtől a halastavakig tartó szakasz korszerűsítése az egyik legjelentősebb munkálat, amelyet Hargita Megye Tanácsa kivitelez. A teljes beruházás becsült értéke több mint 14 millió lej.

 

2017.01.19.

Tankönyvtörvénnyel szeretnék elkerülni, hogy diákok késve jussanak hozzá a tankönyvekhez - közölte az Agerpres hírügynökséggel Pavel Năstase szakminiszter.

A törvény kidolgozására most készül a szaktárca.  "Mindenki tudja, hogy a közbeszerzési törvény nagy problémákat okoz, és nem csak a tankönyvek terén. Nekünk az a célunk, hogy kidolgozzunk egy tankönyvtörvényt, amely hatékonnyá teszi a tankönyvek elkészítését, és kivonja ezt a közbeszerzések köréből" - mondta Pavel Năstase. A tárcavezető azt szeretné elérni, hogy a tankönyvek a "speciális beszerzések" kategóriájába kerüljenek, "természetesen átlátható és kompetitív módon" jelölve ki azokat a vállalatokat, amelyek ezt a megbízatást kapják. 

A digitális tankönyvekről a miniszter úgy vélekedett: azok segítik a tanulókat, de nem helyettesíthetik a tanárt.

carte

 

2017.01.19.

Akár duplájára is emelkedhetnek az ösztöndíjak az állami egyetemeken – lebegtették meg a sajtóban az egyetemistáknak szóló jó hírt.

egyetemistak

Az ösztöndíjalap már biztosan több lesz, hogy ezt hogyan osztják majd el, az az egyetemek döntése. A napokban tapasztalható kormányadakozásból jut az egyetemistáknak is. A január 6-ai sürgősségi kormányrendeletben az áll, hogy az akkreditált egyetemeken tanuló valamennyi hallgató ingyen utazhat másodosztályon az állami vasúttársaság járatain, az egyetemek szociális ösztöndíj-alapját pedig az eddigi 86 lejről 201 lejre emelik hallgatónként. Király András oktatásügyi államtitkár elmondta, ez a 201 lej nem az ösztöndíj összege, mert eddig is 200 lej fölötti összegeket kaptak a hallgatók, hanem azt jelenti, hogy megnövekedik az ösztöndíj-alap, ami abból tevődik össze, hogy minden diák után 86 lej fejpénz járt eddig, ezután 201, ennek az összege adja az ösztöndíj-alapot, amit az egyetemek saját belátásuk szerint oszthatnak szét. „Az emelés a kormányprogram része, meg fog valósulni, de még nem tudjuk, mikor.

A költségvetésen most dolgoznak, február elején kerülhet a parlamentbe megvitatásra, remélhetőleg tavasszal kézzelfogható lesz az ösztöndíjemelés is” – fogalmazott az államtitkár.

 

2017.01.19.

Kormányzati források szerint munkaszüneti nappá nyilvánítja a Grindeanu-kabinet január 23-át, hétfőt, és mivel január 24-e hivatalos ünnep, négynapos minivakáció vár a közalkalmazottakra – számoltak be kedden a hírtelevíziók.

kalendarium
Mint ismert, a parlament tavaly nyilvánította hivatalos munkaszüneti nappá Moldova és Havasalföld egyesülésének évfordulóját, január 24-ét. Mivel azonban ez a nap idén keddre esik, a kormány a hétfőt is szabadnappá készül nyilvánítani. A Grindeanu-kabinet várható döntése csak a közalkalmazottakat érinti, de az eddigi gyakorlat szerint a magánszféra nagy részében is alkalmazzák majd.
Így tehát a romániai alkalmazottak többségének négynapossá nyúló hétvégéjük lesz január 21-24. között. Arról már beszámoltunk arról, hogy az idei év sokkal bőkezűbbnek ígérkezik a szabadnapok szempontjából, mint 2016: négy nappal kevesebbet dolgozunk, mint tavaly.

 

2017.01.18.