Hírek

Sürgősségi eljárásban tárgyalja a képviselőház az RMDSZ azon tervezetét, amely előírja: a helyben megtermelt jövedelemadó 100 százalékban maradjon az önkormányzatoknál.  „Tekintettel arra, hogy a kormány 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a jövedelemadót, az RMDSZ azt szorgalmazza a törvényhozásban, hogy ezentúl az önkormányzatok 100 százalékban részesüljenek a helyben megtermelt adóból. ” – nyilatkozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Korodi Attila ezt követően emlékeztetett arra, hogy a kormány legújabb intézkedései 2018. január elsejétől lépnek érvénybe: „Mielőbbi megoldásra van szükség ahhoz, hogy orvosolni tudjuk majd az intézkedés várható következményeit. Az RMDSZ választási kampányban is ezt hangsúlyozta, hogy a helyben megtermelt adók, minél nagyobb mértékben maradjanak helyben, és ehhez kell mielőbb megteremteni a szükséges törvényi keretet, amelyre megoldást jelen pillanatban az RMDSZ által kidolgozott egylépcsős tervezet nyújt”. Korodi továbbá hozzátette, a tervezet szerint az önkormányzatok 100 százalékban rendelkeznének személyi jövedelemadó értéke felett.  Az RMDSZ képviselőházi frakciója minden szakbizottsági vitán fenntartja ezt a kezdeményezését. A tervezetről a végső döntést a képviselőház hozza meg.

2017.11.23

Módosította a parlament a gépkocsi műszaki vizsgájának, illetve átíratásának szabályozását. A törvényeket már csak az államfőnek kell kihirdetni ahhoz, hogy hatályba lépjenek – számolt be az Antena1. Az új előírások szerint a 12 évnél idősebb autók műszaki vizsgáját évente kötelező lesz megújítani. Az új személygépkocsik esetében három év leteltével már kötelező a műszaki vizsga. Egy másik törvénymódosítás szerint felfüggesztik annak a gépkocsinak a forgalmi engedélyét, amelyiknek lejárt a műszaki vizsgája. Hasonló sorsra jut az a gazdát cserélő autó is, amelyet az új tulajdonosa nem írat át a saját nevére a megvásárlásától számított 90 napon belül. A jelenlegi törvény 30 napos határidőt ír elő az új gépkocsi átíratására, de a határidő túllépése nem jár semmilyen szankcióval. Az új előírások megszegői sokat kockáztatnak: a felfüggesztett forgalmi engedélyű járművekkel történő közlekedésért 9 és 20 büntetőpontnak megfelelő bírság jár, és a forgalmi engedélyt bevonják.

2017.11.23

Egy százalékról kilencvenkilencre emelkedett a túlélési arány a mellkassebészeti műtétek esetében a csíkszeredai kórházban. Hasonló operációkat ország szinten csak klinikai kórházakban végeznek – számolt be  dr. Adrian Dobrica főorvos – az ország mindössze 47 mellkassebészének egyike, a Borboly Csaba megyeelnökkel tartott megbeszélés során. A mellkassebész azt is elmondta, olyan egyedi szemészeti, mellkas- és szájsebészeti műtétetek is végeznek, melyek nemcsak regionális, hanem országos szolgáltatásnak is minősülnek.  Mindemellett jövőtől már plasztikai műtéteket is végeznek, két év múlva pedig ér- és gyereksebészeti osztályt is indítanának. A szükséges felszerelések beszerzésének stratégiáját már kidolgozták, azonban komoly hozzájárulásokra is szükség lesz a gépek magas árai miatt. „Ezekhez a fejlesztésekhez szükség van a bukaresti döntéshozók támogatására, segítségére is, ehhez azonban erős kommunikáció kell a kórház részéről, hiszen fontos, hogy a sikerek mindenkihez eljussanak” – fejtette ki véleményét Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is elmondta, az információk hiánya miatt a lakosság körében is gyakran alakul ki rossz kép a kórházról és annak szolgáltatásairól, éppen ezért a kórház kommunikációjának megszervezését szorgalmazza. A főorvos továbbá arról is beszámolt, hogy a szervdonáció terén is nagy előrelépést értek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, ami a környező megyék szintjén, szintén ritkaságnak számít.

2017.11.23

Kötelezővé tenné az óvodai oktatást középcsoporttól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt követően, hogy a jelenlegi oktatási rendszert szabályzó előírások értelmében a pedagógusok szerint sokkal jobban teljesítenek, illetve válnak aktív közösségi taggá azok a gyerekek, akik óvodába jártak.  A szövetség által kidolgozott tervezetről Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta: az óvodai oktatás nagyon fontos a gyermekek fejlődésében, a szakszerű pedagógiai nevelés jelentősen befolyásolja a további iskolai éveket is. A szakpolitikus úgy értékelte, a gyermek személyiségfejlődésében az óvodai nevelés egy életre meghatározó, hiszen itt sajátítják el a gyerekek társadalmunk normáinak és értékeinek alapjait: „sok gyermek esetében az óvoda az a hely, ahol megtanulja a közösséghez tartózás fogalmát, a közös élmények és programok mentén pedig fejlődnek közösségi képességei. Főleg hátrányos helyzetű környezetekben észlelhető, hogy milyen nehézségekkel küszködnek az iskolában azok a gyermekek, akik nem részesültek óvodai nevelésben. A pedagógusok számára külön kihívást jelent az említett gyermekek felzárkóztatása, és amelyre alig van esély, a jelenleg túlzsúfolt oktatási keretben.” A törvénytervezetet a képviselőházban iktatták, majd ezt követően kerül az illetékes szakbizottságok asztalára, illetve később az alsóházi plénumi szavazásra. Ebben a témakörben a szenátus plénuma dönt.

2017.11.22

Alkategóriák