Elégedetlenségüknek adtak hangot a vidéki polgármesterek, de a különböző erdészetek, vadásztársaságok és gazdák is a vadászati kvótákkal kapcsolatban kedden Sepsiszentgyörgyön, az országban elsőként megszervezett konzultáción. 

Az érdekelt felek beadvánnyal fordulnak Dacian Cioloş miniszterelnökhöz, illetve Cristiana Paşca Palmerhez, a környezetvédelmi tárca vezetőjéhez - írja a dokumentum. Kérik a vadak által okozott károk megtérítését, az állatállomány reális felmérését és a megelőző kilövések engedélyezését.
Az állatállományban okozott kár szinte teljes mértékben a medvék számlájára írható, és a populáció nagy számának a következménye. A túlpopuláció következményeképpen a gyengébb egyedek kiszorulnak a területek szélére: ezek tesznek kárt a szarvasmarhákban, sertésekben vagy a különböző terményekben - részletezi a közlemény.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője leszögezte: nem a megyei tanács hatásköre, hogy ezt a kérdést megoldja, de kénytelenek foglalkozni ezzel a problémával. Elhangzott az is, hogy a minisztérium mondvacsinált okokra hivatkozik, hiszen van megfelelő anyagi kerete a károk rendezésre. Több gazda és több polgármester, köztük Fodor István, Bodok község és Kis József, Zágon polgármestere, Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke is elpanaszolta, hogy az emberek nem bíznak abban, hogy megtérítik az okozott kárt, többen fontolgatják, hogy abbahagyják a gazdálkodást.

 

2016.10.12.