A településeknek együttműködve nagyobb esélyük van a fejlődésre, lakóiknak pedig ezáltal egy jobb életminőségre. E gondolat mentén gyűltek össze október 13-án, csütörtökön Hargita és Maros megyei elöljárók a székelykeresztúri Molnár István Múzeum agrártörténeti és borászati pincéjében, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség meghívására. A találkozó célja az volt, hogy a megyehatárhoz közeli települések között állandó párbeszéd kezdődjön el, és bővüljön a közös kapcsolati háló. A gyűlésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere, Verestóy Attila szenátor, valamint térségbeli községek – Nagysolymos, Újszékely, Galambfalva, Etéd és Szentábrahám – képviselői.

Maros megyéből tiszteletét tette Tóth Tivadar, Segesvár alpolgármestere, Gáll Ernő tanácsos, Szabó József, a fehéregyházi múzeum munkatársa, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, Varga József, Gyulakuta polgármestere, valamint Sagyebó István balavásári polgármester. A felvetett vitaindító témajavaslatokhoz az egybegyűltek többször is hozzászóltak, elindult a párbeszéd a megyék közti kulturális együttműködés, iskolák közti kapcsolatok ápolása, turisztikai adottságok összesítése, kiaknázása, közös turisztikai programok megvalósítása, egyházak támogatása, ifjúsági és szociális programok közös kivitelezése terén, ugyanakkor terítékre került a két megye közti átjárhatóság, az utak helyzete. Felmerült még a kulturális együttműködés, az iskolák közti kapcsolatok ápolása, a turisztikai adottságok, közös programok szervezése valamint az utak javítása, karbantartása.

Nem csak a közigazgatási határok jelzik Székelyföldet, és a jövőt mi magunk építjük, közös víziókkal, a hasonló gondok megoldásával, hangzott el. Javaslatok hangzottak el a két megye településeit összekötő, javítást igénylő utakról, mint például a Gagy-keresztje–Bözöd, Siklód–Sóvárad, Szederjes–Székelymuzsna, Újlak–Székelyvécke szakasz. Rafai Emil polgármester hangsúlyozta, érdemes odafigyelni arra, ami összeköt, és jelentősnek tartja, hogy kultúránk, nemzeti identitásunk, érzelmi kapcsolatok mentén egyáltalán elkezdődik a közös gondolkodás az ügyek, gondok és problémák megoldásáról.

 

2016.10.14.