A 2018-tól érvényes változások közül a legfontosabbak: a társadalombiztosítási járulékok fizetésének terhe átkerült a munkáltatóról az alkalmazottra, továbbá havi 1900 lej lett a garantált bruttó bérminimum összege a tavalyi 1450 lej helyett, és 16-ról 10 százalékra csökkent a jövedelemadó-kulcs az alkalmazottak, a nyugdíjasok, az engedélyezett magánszemélyek, valamint a szerzői jogdíj esetén. Emellett a kötelező magánnyugdíjalapba fizetendő járulék aránya 5,1 tized százalékról 3,75 század százalékra csökkent.
Továbbá az eddigi 1233 lejről 1250 lejre nőtt a legalacsonyabb gyermekgondozási díj értéke, amelyet ezentúl nem a minimálbér, hanem a szociális referenciamutató alapján számolnak ki. Szintén egy tavaly elfogadott jogszabály értelmében a közintézményeknek és állami tulajdonban lévő vállalatoknak kötelességük idén november 30-ig üdülési utalványt biztosítani alkalmazottaik számára.
Egy hétfőtől hatályba lépő módosítás értelmében azoknak a Romániában bejegyzett kisvállalkozásoknak, amelyek éves forgalma nem haladja meg az egymillió eurót, a 16 százalékos nyereségadó helyett mától a forgalom egy százalékával egyenlő adót kell fizetniük.

2018.01.03