Kovászna és Hargita megyében egyelőre nem regisztráltak egyetlen kanyarós beteget sem az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

A  Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság járványügyi szakembere, Dr. Lázár Cecília viszont elmondta: a megyében nincs ugyan kanyarójárvány, de két kanyarógyanús esetet jeleztek.

Egyelőre a laboreredményekre várnak. Szerdán az egészségügyi minisztérium meghúzta a vészharangot és közölte: Romániában kanyarójárvány van.
A tárca adatai szerint az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség két kisgyerek halálához vezetett, egy harmadik esetében pedig feltételezhető, hogy a kanyaró volt a halál oka.
A tárca szerint nemcsak a fertőzések száma, hanem terjedési sebességük is roppant riasztó, tekintettel arra, hogy tavaly egész évben összesen hét kanyarós megbetegedés történt az országban. A legtöbb kanyarós esetet Beszterce-Naszód és Kolozs megyében jegyezték (219 eset). A két megyét Maros követi 145 esettel, majd Arad 113 esettel (két kisgyermek meghalt), Temes 71 esettel (egy csecsemő meghalt), Suceava 27 esettel, Brassó 33 esettel, Szilágy 7 esettel, Hunyad 14 esettel, Krassó-Szörény 13 esettel, Fehér 3 esettel.

A minisztérium adatai szerint több esetben kimutatható, hogy a kór a beoltatlanoknál is megjelent.

 

kanyaro

2016. szeptember 23.