A Szent István Egyetem első kihelyezett székelyföldi képzésének 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi tanévnyitó ünnepségét tartották a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium dísztermében szeptember 23-án.
Az ünnepségen részt vett Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Nagy István parlamenti államtitkár, Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora, Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Zsigmond Barna Pál főkonzul és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba beszédében köszönetet mondott a Csíkszéki Gazdanapok szervezőinek a csodálatos három napért, amelyből, mint fogalmazott, mindannyian erőt gyűjtöttek.

A szervezők megteremtették a lehetőségét annak, hogy beszélgessenek a vidékfejlesztés, a gazdatársadalom problémáiról.
Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, számára az autonómia azt jelenti, hogy mi magunk saját erőből oldjuk meg a problémáinkat. – Ilyen tekintetben nagyon fontos, hogy olyan végzősei legyenek a Szent István Egyetemnek és a Sapientia egyetemnek, akik képesek ezen elv mentén dolgozni, hogy nőjenek a fizetések, hogy többet érjen az erdő, a szarvasmarha, az összefogás – fogalmazta meg a megyeelnök. Hozzátette: szükség van a jó szakemberekre vezetőségi szinten is a gazdaság fellendítéséhez. Hargita Megye Tanácsa is várja a jól képzett szakembereket, számolt be Borboly Csaba, és átadta az egyetem vezetőségének a megyei tanácsnál meghirdetett állások listáját.

 

2016.09.26.