A filmről:
Egyszer volt, hol nem volt…
A Csillaghercegnő északról jött, Norvégiából, és zimankósan gyönyörű látványvilággal és szíveket érintő mondanivalóval vezet be minket az adventi várakozás csendesen meghitt hangulatába…bátorságról és jóságról! A mese Sonjáról szól, a melegszívű cselédlányról, aki ígéretet tesz a királynak, hogy visszahozza a birodalmába a karácsonyi csillagot, és ezzel segít megtalálni az elveszett királylányt, Aranyhajat is. Kalandos utazása során találkozik az erdei manókkal, az északi széllel és a Mikulással is. Sonja, az árva kislány, sanyarú körülmények között él. Mostohaszülei és mostohatestvérei folyton kihasználják, a legnehezebb munkákra kényszerítik és még a házuk küszöbét sem lépheti át. A kislány egy jobb élet reményében már régóta tervezi a szökést, amely a véletlenek szerencsés összejátszása révén sikerül is neki. Üldözői elől menekülve a királyi palotában találja magát, ahol fültanúja lesz a király elkeseredett fohászának, akinek birodalmát szörnyű veszély fenyegeti. Királysága felett a gonosz veszi át a hatalmat, ha karácsonyig nem találja meg, s nem gyújtja újra lángra a karácsony csillagát, amely újra beragyoghatja a palotát és a királyságot. Sonja vállalva a rá leselkedő veszélyek sorát, segít a királyon és megkeresi az elveszett karácsonyi csillagot, ám kalandos útja során számos akadályt kell leküzdenie.
A kis Sonja kalandos utazása során találkozik az erdei manókkal, az északi széllel és a Mikulással is. Mondhatnánk, hogy a hős sztereotip, a konfliktus egyszerű, a gonosz figurák sablonosak, de pont ebben rejlik a nagyszerűsége is egyben.
Tradicionális mese, magával ragadó elbeszélés, ahol még olyan avíttnak tűnő értékekben hihet az ember, mint hogy a bátorság és a jóság legyőzi az akadályokat. Naiv báj és népmesei fordulatok jellemzik a filmet, de mindenekfelett előnye az, hogy gyönyörű az egész, úgy, ahogy van.
A nyitókép sorozatban a mindig beváló, képeskönyv lapjain megelevenedő, előzményeket elmesélő narratív meseolvasással kezdetét veszi az „egyszer volt, hol nem volt…” hangulat, mely azonnal abba a másik varázslatos régióba emel minket, amely a letűnt korok, rég elfeledett mézeskalács illatú karácsonyaira emlékeztet.

Vàrunk szeretettel kicsiket és nagyokat a karácsonyra hangolódva! Jegyek elővételben kaphatóak a kulturális irodában és vetítés napján a helyszínen.

Jegyek ára egységesen: 10 lej