Az RMDSZ határozottan ellenezi a parlamenti választások elhalasztását – jelentette ki ma Aradon, a tizenhárom aradi vértanú tiszteletére szervezett megemlékezésen Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a halasztáshoz hiányzik a törvényes keret, ráadásul semmi nem szavatolja, hogy a következő év elején kedvezőbb lesz a járványhelyzet, mint decemberben. Kifejtette: az RMDSZ támogatta azt a jogszabályt, amely szerint a választások időpontját a parlament határozza meg, ám ez a törvény még nem lépett életbe, a választások időpontját viszont már korábban kitűzték, és azt nem kell megváltoztatni.

A parlamenti választások után stabilitásra van szükség, előnyös lenne egy jobbközép többség, és ehhez – ha rajta múlik – az RMDSZ hozzá kíván járulni – mondta Kelemen Hunor, aki bizakodó a parlamenti választások tekintetében. Véleménye szerint, ha 2016-ban 195 polgármesteri tisztséget szereztek a helyhatósági választásokon, majd 7%-os támogatásuk volt a parlamenti választásokon, akkor az idén is, amikor 199 polgármesteri széket nyertek, hasonló eredményre lehet számítani. Hozzátette: amennyiben a politikai stabilitás az RMDSZ-en múlik, akkor lesz politikai stabilitás.