Megérkezett Romániába az első két vadászgép abból az ötből, amelyet tavaly vásárolt Portugáliából a bukaresti védelmi minisztérium. Használt repülőkről van szó, amelyet egy portugál cég korszerűsített. További két harci gép érkezik idén, egyet pedig jövő évben szállítanak az országba. A lisszaboni kabinettel kötött szerződés alapján a portugálok korszerűsítik a román légierő tulajdonában levő F–16-osokat, kiképzik a műszaki személyzetet, és logisztikai támogatást nyújtanak.

Románia 2013-ban az Egyesült Államok jóváhagyásával már vásárolt tizenkét darab F–16 Fighting Falcont a portugál légierőtől. A tranzakció értéke 628 millió euró volt. Az első hat F–16-os 2016 szeptemberében érkezett meg, ezeket további három követte ugyanazon év decemberében, a legutóbbi hármat pedig 2017 őszén vette át a román légierő.
A tizenkét F–16-osból álló repülőraj tavaly márciusban állt szolgálatba.

A vadászbombázók a Călărași megyei Borcea községben lévő légi bázison állomásoznak. A román légierő jelenleg még izraeli segítséggel felújított – orosz gyártmányú – MiG–21 Lancer típusú vadászgépeket használ. A korábban száztíz vadászgépből álló flottában mára körülbelül harminc-negyven harcképes gép maradt.