Udvarhelyszék községeiben is folyamatosan vezetik be a kültéri maszkviselés kötelezettségét, léptek már e tekintetben Parajdon, Oroszhegyben és Bögözben.

A turistaszezonban rendkívül forgalmas Parajdon keddtől kötelező a maszkviselés szinte egész nap – reggel nyolctól este nyolcig – a Bánya utcában az országúti kereszteződéstől a Sándor Pékségig, valamint minden csütörtökön reggel 6 és déli 12 óra között a Görgényalja utcai piac területén. Maszkot kell viselni továbbá mindennemű eseményen, zárt helyeken és kültéren egyaránt, ahol tömeg gyűl össze. Kivételt képeznek az öt éven aluli gyerekek – tájékoztatnak a község Facebook-oldalán. A Hargita megyei vészhelyzeti bizottsághoz faxon érkeznek be az üzenetek a települések vezetőségétől, de még nincs összesítés – közölte hétfőn délután lapunkkal a vészhelyzeti bizottságtól kapott tájékoztatás alapján a megyei prefektusi hivatal szóvivője. Adrian Pănescu példaként felhozta, Oroszhegyről, illetve Bögözből kaptak jelentést helyi intézkedésekről.

Oroszhegy községben a művelődési házaknál és azok közelében rendezvények alkalmával, illetve a templomoknál az egyházi szertartások idején, Bögöz községben pedig az alkalmanként megtartandó piacnapokon a helyszínen kötelező a maszk viselése. A szóvivő valószínűnek tartja, hogy más községekben is hasonló döntéseket hoztak, illetve a megye kisebb városaiban kötelezővé válik a maszkviselés az alkalmanként zsúfolttá váló helyszíneken. A kültéri maszkviselési kötelezettség betartását is ellenőrizni fogják a hatóságok – a rendőrség, csendőrség, illetve a helyi rendőrségek –, a szabályszegés ez esetben is 500-tól 2000 lejig terjedő pénzbírságot vonhat maga után – közölte a prefektusi hivatal szóvivője.