Hargita megyében már a múlt héten, Maros megyében szerdán kezdték el a polgármesteri hivatalok kiosztani a kormányalapból biztosított ingyen maszkokat. Minden érintett egy 50 darabos csomagot kap.

Az önkormányzatok által lejelentett számokat figyelembe véve az egészségügyi minisztérium 115 millió maszkot vásárolt, összesen 73 millió lejért (az összeg nem tartalmazza az áfát), ami 0,68 lejes darabonkénti árat jelent. Az ingyenes védőfelszerelésre a hátrányos helyzetű személyek jogosultak: azok, akik szociális segélyben részesülnek, akik családfenntartási pótlékot kapnak, a 704 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők és azok a rokkantak, akiknek kizárólag szociális juttatásból származik jövedelmük.

Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, már múlt héten megérkeztek a maszkok, és azokat folyamatosan osztották ki a polgármesteri hivataloknak. Az érvényben levő rendelkezések értelmében az önkormányzatok összesítették a jogosultak listáját, és szintén ők azok, akik eljuttatják az ingyen maszkokat az érintetteknek. Hargita megyében összesen 1,5 millió maszkot osztanak ki. Maros megyében, a prefektúrától kapott tájékoztatás szerint kedden érkeztek meg a védőmaszkok. Az önkormányzatok által beküldött számadatokat figyelembe véve a megyébe 3,44 millió védőfelszerelés érkezett. Szerdán megkezdték a maszkok szétosztását a polgármesteri hivataloknak, ahonnan eljuttatják majd a 68 983 jogosultnak. A tervek szerint még a héten mindenki megkapja az állami költségvetésből biztosított maszkokat.