Érdekes és értékes szabadtéri tárlatot nyitnak meg kedden a székelyudvarhelyi múzeumban: az alapító és névadó Haáz Ferenc Rezsőnek a székelyföldi népviseletről készített rajzai és akvarelljei lesznek láthatók a Haberstumpf-villa udvarán.Látványos és megkerülhetetlen, ezért – hogy ne rontsák el a meglepetést – csak a kiállításmegnyitó napján helyezik el a tárlatot alkotó pannókat a Haberstumpf-villa udvarán.

Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi népviseletekről mintegy hatvan éve készült ceruzarajzai és akvarelljei őrzik az egykori öltözetet. A kedden megnyitandó kiállításon a homoródalmási, felsőrákosi, peteki, székelymuzsnai, kecseti, gyulakutai-siklódi, kisfaludi, lövétei, lövéri román, bátosi szász, gyergyóvidéki, csíkvidéki, gyimesfelsőloki női és férfiviselet lesz megtekinthető. A mintegy 100×70 centiméteres pannókat a Haberstumpf-villa udvarán helyezik el, mindenikhez kis leírást is mellékelnek – mondta Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein című tárlat megnyitóját kedden délután hattól tartják, a kiállítást P. Buzogány Árpád nyitja meg, a házigazda pedig Miklós Zoltán lesz. A kiállított művek Haáz Ferenc Rezső örökösei, a Haáz Rezső Múzeum, valamint a képeket feldolgozó és nyomtatásra előkészítő Balázs Ödön tulajdonát képezik. A szervezők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a járványügyi szabályok értelmében minden részvevőnek maszkot kell viselnie, illetve a távolságtartási szabály betartása is kötelező.

 

Forrás: Székelyhon