Az utolsó község is három ezrelék alá esett Udvarhelyszéken, miközben három-három település kizöldült, illetve besárgult, tájékoztat csütörtöki határozatában a prefektusi hivatal.
Újszékely fertőzöttsége is tartósan három ezrelék alá került, így elhagyhatta a vörös zónát december 10-én, amikor frissítette a települések járványügyi besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság. Rosszabbodott a helyzet, és sárga besorolást kapott Kányád, Bögöz, Oklánd, pedig alig egy hete, december 2-án még 1,5 ezrelék alatt volt a fertőzöttségi mutatójuk. Amíg Székelykeresztúron további két hetet hosszabbítottak a sárga forgatókönyvön, addig Székelyudvarhely, Farkaslaka és Siménfalva kizöldült.
A 45. számú határozat értelmében az elmúlt 14 napra jegyzett fertőzöttségi arány tehát 1,5 ezrelék alatt van a legtöbb helységben. Itt megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események, magánrendezvények megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.
A színházak, mozik, koncertek a nézőtér 50%-ával működhetnek, a kapacitásuk felén működhetnek azok a vendéglátók, éttermek, kávézók is – beleértve a szálláshelyeken található egységeket –, ahol az ételek, italok elkészítése és felszolgálása beltérben történik reggel 6 és este 23 óra között.
A szabadtéri teraszok működése megengedett, ha legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ül egy asztalnál, az asztalok közt legalább két méter távolságnak kell lennie, és be kell tartani a járványügyi törvényben foglaltakat. A szerencsejátéktermek szintén 50 százalékos kapacitással működhetnek.
1,5 és 3 ezrelék között
a következők szerepelnek:
december 10. és 24. között Székelykeresztúr, Gyergyóditró, Bögöz, Oklánd, Újszékely, Tölgyes, Kányád;
december 2. és 16. között Szentábrahám, Tusnádfürdő, Csíkkarcfalva, Felsőboldogfalva, Gyergyószárhegy, Csíkszereda, Gyergyósalamás, Székelyvarság.
Ezeken a településeken az előző kategóriánál felsorolt rendelkezések érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális létszám 30 százaléka megengedett.
Ahol eléri a hármat,
ott tilos az előadások, koncertek, mozivetítések és más kulturális események rendezése, a vendéglátóhelyek belső terei, a szerencsejátéktermek nem lehetnek nyitva, de megengedett a szabadtéri teraszok működése, ha legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ül egy asztalnál, az asztalok közt legalább két méter távolságnak kell lennie.
Ide sorolja a közlemény:
december 10. és december 24. között Maroshévizet,
december 2. és december 16. között Borszéket, Gyergyóhollót.